Вино, якої б хорошої якості воно не було, відноситься до продуктів, які при недотриманні правил та термінів зберігання вина можуть легко змінити свій смак. Більше того, не лише змінити, а й втратити смак та структуру, після чого вином цей напій вже назвати буде важко.
Скільки б не існувало сортів вина, для його правильної витримки пляшок потрібно чітке дотримання умов зберігання вина. Тільки тоді можна отримати зрілий, багатогранний та яскравий за своїми смаковими якостями напій.
Існують певні правила зберігання вина різних сортів. І всупереч існуючій думці, що чим старіше вино, тим краще, слід зазначити, що далеко не кожен сорт вина може цим «похвалитися».
Почнемо з того, що в принципі витримку вина якоюсь мірою вже можна назвати зберіганням вина. В цьому випадку багато залежить від того, в якій тарі виробляється витримка. Що стосується дубових бочок, що після певного терміну витримки вина, який для кожного виду вина різний, його слід поміщати в інші ємності, тому що при знаходженні в бочці воно продовжує контактувати з деревиною, внаслідок чого відбувається окислення, утворення ефірних сполук та втрата об'єму. через випаровування.Винороби практикують певні терміни витримки різних видів вин. Так, сухі витримуються 2-5 років, кріплені від 3 до 10 років і більше. Після закінчення цих термінів вино не витримується, а зберігається, навіщо існують певні терміни. Поміщені у пляшки або спеціальні цистерни вина можуть зберігатися від 2 до 20 років, залежно від сорту. Деякі червоні вина можуть зберігатись значно довше. Термін їх зберігання визначається наявністю різних інгредієнтів, кількості цукру та міцності. Багато сухих вин не можна зберігати більше двох років. В іншому випадку вино окислюється і стає непридатним для вживання.
1. Пляшки повинні лежати в положенні, в якому їх розмістили спочатку. Постійні переміщення сприятимуть збовтуванню виноматеріалу, і кінцевий продукт ферментації виявиться не таким яскравим та насиченим. Горизонтальне становище благотворно впливає на пробку, не даючи їй розсохнутись. А запобігання вібрації та тряску може добре позначитися на смакових якостях витриманого напою.
2. Температурний режим потрібно витримувати в діапазоні 10-14⁰, щоб вино не призупинило свій процес ферментації в холоді і не "переграло" при більш високих цифрах. Небажані сильні коливання та перепади температури. На сьогодні існують холодильники для вина, здатні підтримувати стабільні цифри на термометрі та гігрометрі. Їх можна встановлювати в умовах сучасних міських квартир як окремостоячi, так і вбудовувати в меблі.
3. Не можна очікувати отримання хорошого продукту, якщо вихідний матеріал піддавався впливу високої вологості. Вона має перевищувати максимальний поріг в 80%, а й опускатися нижче 55%. На допомогу прийдуть зволожувачі повітря та спеціальні кондиціонери, які встановлюються у винних льохах. А в умовах зайнятості можна придбати винну шафу. Якщо ні того, ні іншого в будинку немає, слід зберігати винні пляшки в прохолодній кімнаті подалі від опалювальних приладів, але для тривалого зберігання такі умови
4. Термін зберігання безпосередньо залежить від запобігання потраплянню сонячних променів на пляшки з напоєм. Для цього вино зберігають у льохах, холодильниках для вина, шафах, захищених спеціальним склом, у темних пляшках.
5. Тільки скляні напівтемні пляшки – правильна ємність для зберігання вина. Вони покликані надійно оберігати його від дії світла. Пластикові та прозорі скляні пляшки не використовуються для тривалого зберігання продукту.
Відразу після відкорковування пробки у пляшку проникає кисень, що призводить до окислення вина. Чим більше повітря потрапило і чим вища температура, тим швидше протікає цей процес. Зупинити його не можна, можна лише сповільнити. Зміни смаку відчуваються через кілька годин, а через 2-3 дні будь-яке вино перетворюється на оцет.
Для продовження життя вина досить герметично закрити пляшку пробкою та поставити в холодильник для вина. Цей простий метод збільшить термін придатності відкритого ігристого вина (шампанського) з 4 до 24 годин, білого вина – з 1 до 3 днів, червоного – з 1 до 5 днів, кріпленого – до 7 днів.
Вино – живий напій і як будь-який живий організм вимагає до себе дбайливого ставлення. Найсприятливіше місце для зберігання вина в домашніх умовах - спеціальний холодильник для вина.
Холодильник для вина – найсучасніший спосіб зберігання вина в оптимальних умовах. Виробники пропонують безліч варіантів як по дизайну, так і по місткості, кращі бренди створюють цілі лінійки окремостоячих, що вбудовуються під стільницю, вбудовуються в пенал, а також в меблеві фасади.
Наявність кількох температурних зон дозволяє зберігати як біло і червоне вино так і ігристе, а висувні полиці дозволяють комбінувати внутрішній простір для зберігання нестандартних пляшок як за об'ємом, так і за розміром.
Залишіть ваш телефон
і наш консультант зв'яжеться з вами